Православни катихета

Форум катихета => Јавна обавештења => Тему започео: Бамби Септембар 01, 2013, 03:24:54Наслов: ИГРА КАО НАЧИН ПОУЧАВАЊА - припомоћ богатог извиђачког искуства на том пољу
Порука од: Бамби Септембар 01, 2013, 03:24:54
          Драге колеге,
          Могу са радошћу да вам препоручим литературу која верујем може да вам буде велика испомоћ у раду, поготово вама који радите са основцима! :-)
          Ових дана је отворен извиђачки сајт (Одреда извиђача "Спартак") који у својој понуди има мноштво (првенствено) извиђачке литературе за "скидање", а од које део и нама може још како да послужи!   (Иначе сајт је још у повоју и што се тиче литературе тек на почетку <окачена само 1/5-1/6 материјала, но план је да се у наредних месец-два и то око литературе комплетира>.)
          Због чега ова препорука?!
          Ко иоле познаје рад извиђача (и зна такође да су оно "Тито, партизани, пионири" и сл. били њихов само привремени споредни колорит једног раздобља <извиђачи постојали и пре Тите и комунизма, и после њих!>) - зна како је основна карактеристика извиђачког рада било поучавање кроз игру и са игром (принцип толико хваљен и у савременим педагошким системима,...!)!, тако да су по том питању били невероватно покривени и имају огромно искуство!
          Имајући горе речено у виду најтоплије вам препоручујем да прегледате (макар по садржају у датим књигама за почетак - већ ће вам доста тога бити речено! :-) ) игре описане у поменутој литератури и даље их својим искуством модификујете примерено вашим часовима, потребама!
          Део литературе о којој (првенствено) говорим ("Игре у просторији и природи") можете наћи на: http://www.oispartak.com/srl/kategorije-sr-lat/igre-u-prostoriji-i-prirodi (имате и ћириличну верзију сајта, али за сада вам је можда већа сигурица ићи преко латиничне, у питању је иста скенирана литература).
          Кога пак лично занимају и неке друге занимљиве области које извиђачи покривају, моја препорука је да упознавање са "фондом" крене преко: http://www.oispartak.com/srl/srl/strana/literatura-sa-na%C5%A1eg-tavana и/или http://www.oispartak.com/srl/izvidjaci/kategorije_sr_ .

          Још само 2 напомене општег типа у вези литературе на поменутом сајту:
    1) За преглед материјала вам је потребна регистрација (обична - само са мејл адресом <вашом или неком коју користите само за те неке пријаве и сл., такође на нету имате разне додатке за привремене адресе на које можете да примате обавештења,...>).
    2) Материјалу треба мало времена док се очита кад хоћете да га прегледате, али када се очита – „шиба к'о муња“! ;-) (Мој савет можда ипак прво да га скинете са нета, па после на миру са компа прегледате.)

          Толико од мене. :-) - Ја препоручих (познавајући тај аспект извиђачког рада и из личног искуства), па ви видите шта ћете! ;-)

          Сретан вам и Богом благословен почетак рада у новој школској години!!! :-)


Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Српски превод: Јован Турањанин