Православни катихета

Основна школа => Ваннаставне активности => Тему започео: Предраг Ђукнић Фебруар 28, 2010, 07:02:20Наслов: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Предраг Ђукнић Фебруар 28, 2010, 07:02:20
Овде можемо да причамо, а касније ћемо да замолимо администратора да отвори посебну тему за средњу школу.

СРЕДЊА ШКОЛА

ПРАВИЛНИК
О такмичењу ученика из верске наставе
 
 
•        Тим сачињава пет ученика
•        Учешће на такмичењу потврђује се писменом пријавом
•        Ученици се међу собом договарају око питања
•        Капитен екипе усмено одговара на питање у име екипе
•        Ако један тим не зна одговор на постављено питање, остале екипе немају право да дају одговор
•        Одговори морају бити кратки и јасни
•        Тимови који користе помоћна средства приликом самог такмичења биће дисквалификована
•        Победнички тимови пласирају се у даље такмичење
•        Чланови жирија могу чинити: епископи, свештеници и дипломирани теолози.
•        Запечаћена питања отварају се на почетку самог такмичења
•        У свакој коверти биће и тачан одговор, на који жири може да се ослони приликом бодовања
•        Чланови жирија бодују екипу, и то: а) 0 поена за нетачан одговор  б) 1 поен за делимично- тачан или непотпун одговор  в) 3 поена за тачан одговор
•        Жири је дужан, да уз пријаву првопласираних за  даље такмичење достави и записник са такмичења
•        Вероучитељ је дужан да присуствује такмичењу свог тима
 Напомена: на општинском такмичењу тим добија пет питања и две дидактичке игре

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ
Средње школе


Из „Речника православне теологије“ Ј.Брије:

1.   анафора
2.   апостолско прејемство
3.   свештенство
4.   икона
5.   јереси
6.   есхатологија
7.   аутокефалност
8.   монаштво
9.   исихазам
10.   Богордица


Из „Бог је Жив“ :

1.   Стварање света
2.   Стварање човека
3.   Јован крститељ
4.   Крштење Христово
5.   Рођење Христово
6.   Лазарево васкрсење
7.   Улазак у Јерусалим
8.   Вечера на Велики четвртак ( стр. 156-158 )
9.   Аврам
10.   Давид
11.   Мојсије

Из „Катихизиса“  ( З.Пено ) :

1.   Одлуке Васељенских сабора
2.   Свете тајне
3.   Прародитељски грех и последице
4.   Страдање и васкрсење Христово
5.   Вазнесење и Педесетница
6.   Откривење, Предање, Писмо

Из „Православног катихизиса“ за 1. и 2. разред И.Мидића:

1.   Појам личности
2.   Света Тројица ( стр. 45- 57 )
3.   Религија или Црква


 


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Предраг Ђукнић Фебруар 28, 2010, 07:07:14
Занимљиве су теме, питања.

Каже се у правилнику, 5 питања и 2 дидактичке игре.

Да ли су те игре нешто у форми асоцијације, словних заврзлама итд?


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Предраг Ђукнић Фебруар 28, 2010, 08:04:02
И какво је то путовање за градско такмичење. Нисам радио до сад у средњој, па не знам. Дакле ко победи на општинском за градско/епархијско се путује негде?


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 01, 2010, 07:56:05
Каже се у правилнику, 5 питања и 2 дидактичке игре.

Да ли су те игре нешто у форми асоцијације, словних заврзлама итд?

Е управо то и мене "здраво интересује",што би рекли Буњевци у мом крају, :) тј. - управо и мене то млого интересује!!  :) Немам благе везе о чему се ради!? Деф. сам за то да се убацују неке нестандардне и занимљиве ствари, али било би лепо ако би бар оквирно неко знао нешто да нам каже да ли и у ком смеру можемо бар мало ђаке припремити за то!?

И какво је то путовање за градско такмичење. Нисам радио до сад у средњој, па не знам. Дакле ко победи на општинском за градско/епархијско се путује негде?

Е, за мене је сада новина та прича о проширењу ранга такмичења и на међуепархијски ниво, па не знам како ће ове године то да се изведе, али за претходне 3 године знам да онај ко би дошао до градског (тј. све екипе које су биле прве на општинском) у старту био онај ко је касније ишао на наградно путовање! Што је по мени било прелепо (не само победници - јер са киме би се они то сами дружили и упознавали - већ сви без обзира на освојено место на градском)! Прошле године су ишли у манастир Студеницу (ту моја екипа није прошла тако да сам само од ђака из Земунске гимназије <са којима је моја екипа остала у контакту још од претпрошле године> чуо да им је било сјајно!), пре 3 године такође нисмо прошли на градско те заборавих шта ми рекоше где су били (чини ми се неки једнодневни излет), али зато из личног искуства са мојом екипом могу да ти препричавам доживљаје са дводневног путовања у ман. Милешеву тако да ћеш помислити да ти причам бајке колико је све било прелепо и оно што је најважније - колико су ђаци били одушевљени!!  :)
Ал ајд макар укратко!  :)
У великом аутобусу је било остало празно неких 15 места колико се сећам (једина већа замерка је што се путовање углавном организовало у термину који је матурантима био јако незгодан због матурских обавеза, па доста матураната није дошло), тако нас је било вероватно око 40-45 (ђака, вероучитеља, Александар Ђаковац и Сандра Дабић, те још пар људи с њима). У поласку ка ман.Милешеви, обишли смо 1 манастир у Овчарско-кабларској клисури и цркву у Ариљу. Већ у аутобусу, започели смо са упознавањем и дружењем, причом, понеком песмом, осмесима, шалама и Господ нам је већ тада објединио срца у дружењу! :-) У Милешеви смо царски дочекани од епископа Филарета. Обишли су (ја сам имао проблеме са стомаком па сам остао у конаку (да не кажем царском апартману од конака <у позитивном смислу!>!) па не знам детаље) 2 нека оближња манастира након оброка, да би се предвече вратили у Милешеву. Опет царски обок. Ноћење у прелепим конацима. Ујутру смо били на архијерејској литургији на отвореном јер се "потрефило" да је тај дан у Милешевској епархији било неко велико окупљање омладине (ђака веронауке које су довели вероучитељи и свештеници). Потом опет царски оброк (опрости на понављању, али не знам како бих боље описао гостопримство владике Филарета!?), да бисмо потом кренули назад ка Београду, успут обилазећи ман. Бању Прибојску и чини ми се да смо још негде свратили, али у том силном дружењу које је често најинтезивније било управо у аутобусу!  :) - већ мало и позаборављах! Знам само да смо успут свратили у неки ресторан где нас је Одбор за верску наставу све частио пљескавицама и сл.!  :) 
То је био опис путање, но главна ствар је било сјајно дружење које је Богу хвала и сјајном организацијом трајало 2 дана те су ђаци успели да се боље упознају (у току једног дана то често није баш то - причам из искуства једног дугогодишњег извиђача који јако добро зна шта су вишедневна дружења и упознавања до тада често већином непознатих људи!) и што је још важније - да то дружење многи одрже и наставе и даље! Ево помињем наше искуство са ђацима из Земунске гимназије и новобеогрдаске гимназије (опрости - не питај ме само за број гимназије - све их бркам!  ???  ;) ) са којима се и дан данас чујемо и када смо у прилици и видимо, одемо заједно на путовање! :-) То ти је веронаука у пракси! Е због свега тога и са свиме тиме као саставним делом - могу да кажем да стварно волим наша такмичења, и да сам после свега био још како спреман да заборавим на многе замерке које сам имао око питања, скрипти и сл. Кад видим те радосне осмехе "од ува до ува" на мојим ђацима и када чујем како опет хоће да оду на градско  ;Д (ма баш нас брига што то значи бити први на општини - важно је поново бити део тог прелепог искуства наградног путовања и упознавања сродних прелепих ликова!) - мени је срце препуно! :)Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 01, 2010, 08:37:14
ПС
Што се тиче "скрипте" за овогодишње такмичење, тј. покушаја обједињавања одређених делова из поменуте литературе ради лакшег штампања, ових дана сам нешто болестан па мало успореније функционишем, али се надам да ћу до четвртка успети за моје ђаке (Богу хвала данас сам успео да комплетирам баш фину екипицу <и по спремности да се ангажују, али надасве фини Цврчкови који ће се - убеђен сам - лепо дружити заједно!  :) > за такмичење! :) ) да спремим коначну целокупну верзију "скрипте"/извода, па да им то и одштампам у школи, те ћу онда окачити то и овде на форуму.
За сада ево корисних линкова где могу наћи поменуту литературу (осим књиге „Бог јеЖив“ - њу нисам успео да нађем, а и "Катихизис" Здравка Пене је само делимичан; тако да ћу то већ морати да скенирам и покушати да претворим у текст, али отом-потом видећу шта ћу од замишљеног успети да одрадим):

„Речник православне теологије“ Ј.Брије:
http://svetosavlje.org/biblioteka/Recnik/index.htm

„Катихизис“  З.Пено (само део - прва 1/5 књиге) :
http://www.crkva.se/katihizis_index.htm

„Православни катихизис“ за 1. и 2. разред И.Мидића:
http://veronauka.sabornost.org/files/udzbenik_1-2_ss.pdf

Ево за сада (као "пролазна" верзија ;-) ) качим део из Брије, јер то успех да комплетирам, а такође ево и Ворд верзије уџбеника за 1-2 разред како би се текст могао "сецкати" за потребе скрипте. Наиме, баш код тема из овог уџбеника имам утисак да су мало непрецизни шта очекују, тако да ће ту бити мало проблема шта оставити а шта избацити.
Још једна напомена везана за Брију. Код појма анафора, мало тога је казано јер се читалац упућује на појмове "приношење" и "литургија", тако да сам у склопу тог питања припојио и та 2 појма (прошле године сам се "испалио" јер ђацима нисам дао све информације које су им требале <превидео сам пропуст у мојој и скрипти коју је урадио колега и која је била меродавна при бодовању>, тако да идем логиком: што је до мене - боље да им дам и више, него да због мене и тога што немају неку информацију - они испаштају, а потрудили су се!). Иначе у завршној верзији (бар са овако неким мојим "проширеним проценама") скрипта би требала да има око 85 страна.
Толико за сада - доста приче - одо нешто и урадит по овом питању! ;) :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: dusko maksimovic Март 02, 2010, 09:22:06
Ево, и ја ћу се надовезати на причу о наградном путовању, путовао сам и пре три године и прошле године. Оба наградна путовања су била лепо организована (пре три године смо обилазили овчарско-кабларске манастире - једнодневни излет, а прошле године два дана: Студеница, Жича, Градац ...). Ђаци који су ишли прошле године су ме на почетку школске године питали хоће ли бити и ове године такмичење и да их обавезно зовем, јер им је било прелепо прошле године ... толико на ту тему ... :) :) :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: dusko maksimovic Март 03, 2010, 12:34:02
Занимљиве су теме, питања.

Каже се у правилнику, 5 питања и 2 дидактичке игре.

Да ли су те игре нешто у форми асоцијације, словних заврзлама итд?

Ово је одлична идеја и нека остане тајна до самог такмичења, биће занимљивије, ... није интересантно да све знамо и да их баш све припремимо, онда такмичења знају да трају и по неколико сати у појединим општинама ...


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: jelena petranovic Март 03, 2010, 06:54:13
Veliko hvala Bambi za ovo postavljeno! A moj komentar na ovogodisnji kviz je da je to preteran zahtev za srednjoskolce, zato sto je veronauka izborni predmet koji se opisno ocenjuje, i te opisne ocene ipak nemaju onu "tezinu" koju nose brojcane, i muciti decu da uce ovo....jos ja radim u gimnaziji. Mislim da ne treba toliko da se opterecuju, ne znam smem li napisati da li su normalni :o


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 03, 2010, 08:58:08
Само на брзину - морам да завршавам ту скрипту, ал мало ипак да одморим.  (ПС Богу хвала ако су линкови и сл. били од користи!  :) )
У глобалу ја нисам против такмичења и са озбиљнијим градивом (које ђаци могу да разумеју!) с обзиром да ми се увек нађе тачно око 6-7 ђака (буде их више - око 20, али када виде материјал, тачно ми до школског сами одустану, тако да их остане таман толико да ја не морам бити баш толико на мукама када некоме морам рећи не можеш даље - ниси прошао јер нам треба само 5 ђака! >:( Најгори могући осећај!!) који стварно ем желе мало више информација од оног што већина жели и може да испрати, ем ми стварно то гледамо да окренемо на дружење које развучемо што дуже током припрема (које почнемо одмах након зимског распуста), па се до Врбице (колико све ово траје ако не прођемо на градско) супер и упознамо и здружимо и изиграмо!  :D А касније се то дружење и продужи! "Фора" је у томе што то нису неке "фаце" које желе да се доказују знањем на такмичењима и сл., него ми се последње ево већ 3 године сабере баш фино и пробрану друштванце, па нам је свима милина бити заједно! :-)
Но, са друге стране овога пута се за нијансу не бих баш сложио са Душком
Занимљиве су теме, питања.
одн. да се ипак исправим! - ОК! Занимљиво јесте, али што Ви кажете - можда је ипак мало неприлагођен текст!? Бар мало. Синоћ скенирам и преправљам лоше пребачен текст из "Катихизиса" Здравка Пене и само размишљам о мојим другацима (3 ђака) и трећацима (2 ђака) како ће успети баш све то да разумеју (за девојку из 4.године ми није толико проблем, мада и она сама мало кука због догматских питања!  ;) ), одн. стварно полако мислим да ћу буквално морати са њима да ишчитавам лекције, те да се заустављамо на свим реченицама које им нису јасне.
Но, све у свему - ОК! Добро је и овако за почетак (ем не морамо да на брзину ми правимо скрипте, ем је у питању званична и проверена литература, а не као што је било - да знају да се у нашим скриптама провуку и неки мањи или већи "промашаји"! ;) а друго комисија ће имати квалитетан и јединствен за све меродаван текст за оцењивање одговора), а полако - биће боље следеће године када се још мало уходају (уходамо! - Ипак смо ми породица!  :) (=We are family!   ;D ) )! Има времена за усавршавање - управо овакви форуми су као измишљени за то - да се размене искуства и да се усавршавамо! :-) А друго - убеђен сам да и ми мало требамо да имамо разумевања и смирења - свако од нас ће увек имати нешто што није по његовом лично укусу, али "свету се не може угодити"! ;-) Тј. превише нас је различитих! :-)
Него узгред кад већ поменусмо све ово, чисто мој неки предлог, да можда следећи пут између осталог имају у виду и Томаса Хопку! Моје лично мишљење је да је он (као и Пено, без обзира колико сад конкретно мало куках  ;D ) јако лепо саставио своје 4 књиге "Православна вера", а оно што је овде најважније - мислим да је за средњошколце по питању разумљивости идеалан (имам у виду средњошколце који су се пријавили за такмичење - тј. показали да их све то интересује!)!
Толико. (Рекох: "Само на брзину!", а вид'ме колико се расписао!?) Одо сад да скенирам и претворим у текст још књигу "Бог је жив" (њу ћу тек сад стићи мало да погледам како је написана), па да све објединим и чим завршим - качим фајл. Па-па свима!    :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 04, 2010, 04:36:07
Ја се извињавам, ал увидех да до краја нећу ништа стићи урадити (остало је више да се уради него што сам мислио  >:( ) ако сад будем покушавао да завршим и преостало из књиге "Бог је жив", те сам онда ипак одустао од тога и гледао да средим за штампу све остало што комплетирах (фали сада само из књиге "Бог је жив") како бих бар нешто (одн. већину ствари) могао сутра (тј. данас) преподне однети ђацима, јер сам им тако обећао. Стога заинтересоване молим још мало за стрпљење - ево за сада сви ови фајлови, а за који дан чим стигнем (ако Бог да - надам се до понедељка) - качим и преостао фајл. У сваком случају све се може одвојено (у етапама) штампати без проблема.
Свако добро!


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 04, 2010, 04:45:54
АНД 1 ПС  ;)
Као што најавих - код тема из средњошколског уџбеника, конкретно питања о личности - били су по мени мало непрецизни (нема ни једног поглавља са конкретно тим именом, али се зато више поглавља врти на разне начине око те теме), тако да сам поред неког основног текста на ту тему, увучено и са смањеним за нијансу фонтом - додао још нека поглавља на ту тему - чисто што би рекли извиђачи (у Христовом духу!) : да будемо спремни! :-) Но, ви најбоље то још прегледајте, па по нахођењу направите измене.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 04, 2010, 05:31:36
Због пропуста  >:( око нумерисања страница - ево и обједињен фајл за штампу.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: jelena petranovic Март 04, 2010, 03:00:26
Ti si brate genije, Bog ti svako dobro dao, super sto sve ovo odradi!


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 04, 2010, 11:24:27
Сестро слатка  ;) - немој ме молим те искушават' на "Ахилову пету"! Ми бар знамо шта значи "дизање носева"!!  :(
Богу хвала! - Просто ја не волим непрегледне скрипте, па ми није било баш до обичног копирања материјала за ђаке, а кад већ њима одрадих, најмањи проблем је то проследити и другима!
Свако добро!


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Душица Стојковић Март 07, 2010, 10:01:47
Хвала, Бамби, ма ко да стоји иза тог имена. Ја Брију нисам успела да преузмемса ''верујем.орг'', стварно ми твоја интервенција поможе.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 07, 2010, 11:41:43
Богу хвала! Ево сад ће - ако Бог да! - до ујутру или сутра увече и последњи део. - Канда улетех у нешто што нисам очекивао да ће ићи тако споро, тј. да има баш толико посла око тога.  ???
Јаикс!  ;D


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: radomir marinkovic Март 08, 2010, 12:59:42
Мислим да ће ђацима највећи проблем представљати питање Апостолског прејемства. Предлажем да уместо текста из Речника ђацима предложимо овакав одговор:

Шта је апостолско прејемство?

АПОСТОЛСКО ПРЕЈЕМСТВО (лат. successio - прејемство, наследство, слеђење, праћење):
Прејемством се означава прелазак, пренос права с једног носиоца на другог, односно наслеђивање. У том смислу, појам апостолског прејемства се често тумачи као одређено право или власт коју су апостоли пренели на епископе, а ови на своје наследнике итд.
Кроз апостолско прејемство Црква оправдава свој континуитет и верност апостолском предању. Ипак, када говоримо апостолском прејемству, не смемо имати у виду само вертикалну линију непрекинутог историјског континуитета Цркве, у смислу непрекинутог ланаца рукоположења или преношења истина вере које смо наследили. Оно је, пре свега, израз континуитета живота Цркве као заједнице која партиципира у Царству Божијем.
Апостолско прејемство представља прејемство (наслеђе) свих оних елемената који сачињавају живот Цркве. Све црквене службе су међузависне и, као продужетак и икона Христове службе, тичу се природе Цркве као иконе Царства Божијег. Њихова улога је у конституисању Цркве као есхатолошке заједнице, заједнице Будућег Века. Заједница кроз епископа остварује везу како са првоапостолском заједницом, тако и са есхатолошком. Црквена заједница на челу са епископом има посебну улогу у остварењу и очувању апостолског континуитета. Оно се зато не тиче само епископа, већ и свих осталих служби укључујићи и лаичку, јер све оне заједно представљају елементе без којих Црква престаје да бива икона Будућег Века.
Прејемство, дакле, подразумева апостолски континуитет у целини: континуитет апостолске вере, Црквених служби, Светих Тајни, Крштења, Евхаристије, заједнице, јединства међу Помесним Црквама и свега онога што сачињава живот Цркве.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 08, 2010, 09:20:05
Само једно мало размишљање "наглас".
Предлажем да уместо текста из Речника ђацима предложимо овакав одговор
Брате, мислим да ту требамо бити јако обазриви (тј. код принципа да ми дајемо ђацима замене за понуђене одговоре/лекције) - јер можемо доћи у позицију да у најбољој намери направимо проблем ђацима на самом такмичењу. Ако су већ рекли да је дата литература меродавна тј. да ће на основу ње вредновати одговоре (без обзира колико сам први увиђам неке конфузне или неприлагођене делове <погледајте само у књизи "Бог је жив" како су дати делови о Авраму, Мојсију и Давиду!? - муку мучим док их саберем све на једно место>) само њу треба да покушавамо да им "сажвачемо" (причам уопштено о принципу давања наших верзија одговора - не стижем да прегледам у ком смислу се твој понуђен одговор разликује од Бријиног!), јер и сами знамо како аутори у богословљу умеју да имају "варијације на тему" (па тим пре и ми можемо ако нисмо обазриви да упаднемо у сличну опасност), а друго када је дата нека дужа лекција/одговор - треба бити понекад стварно "прозорљив" па знати шта од понуђеног могу да питају (ајд' на општинском и претпостављам да ће се држати основнијих неких питања, али на градском и даље, ко зна шта могу извући као питање!?).
Да ме не схватиш погрешно! - деф. би нам свима била испомоћ да се неки одговори мало прилагоде у некој скриптици (те у том смислу све ово се и не односи на сам твој понуђен одговор на ту тему!), но због ђака то би требало урадити држећи се датог извора. Чисто моје неко мишљење, одн. позив на опрезност, управо јер сам прошле године искусио шта значи када ђаке ти сам због свог неког пропуста "испалиш"! Не дај вам га Боже тог искуства!!  >:(  Нико ти од ђака то не пребацује (Ни под разно!! Преслатки су и воле те неизмерно!), ал кад видиш њих колико су се трудили и дали свој максимум, а ти их "испалио" - срце ти се цепа!  >:( Не кажем да ми је стало до "најбољег могућег резултата" (Баш ме брига за сам резултат - ја мојима кажем да ми је важно да се држе као екипа и да свако због екипе колико је у прилици да свој максимум <Сви за једног - један за све!  :) - Прича о заједници на делу!>,а сам резултат не зависи од нас те и није битан.), већ да не волим да ја будем разлог због кога ће имати проблема.  :(


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: radomir marinkovic Март 09, 2010, 12:04:15
Наравно, ово је само предлог. Међутим, поставља се питање колико је сврсисходно приморавати ђаке да бубаче њима неразумљиве дефиниције напамет. Овде имамо читаве пасусе које, руку на срце, ни свршени богослови не успевају да скапирају баш најбоље. Важно је учествовати, није неважно ни ко ће победити, али јако је важно да деца успут нешто и науче. :-\
Мислим да би сасвим задовољавајући одговор на ово питање би могао да гласи: Под Апостолским прејемством се подразумева апостолски континуитет у целини: континуитет апостолске вере, Црквених служби, Светих Тајни, Крштења, Евхаристије, заједнице, јединства међу Помесним Црквама и свега онога што сачињава живот Цркве.
Све преко тога је сувишно. Уосталом, у пропозицијама стоји: одговори морају бити кратки и јасни. Учесницима или комисији? ;D
Што се тиче питања из катихизиса "Бог је жив":
Аврам стр.49-51.
Давид стр.53-54.
Мојсије стр.71-75.
Претпостављам да се ове личности помињу и на другим местима, али питања ће бити формирана на основу одломака који се налазе на наведеним страницама.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 09, 2010, 12:21:42
Коначно - "тазе од чика Лазе"!  :D
Не замерите - ово се отегло преко сваке мере! И ја се више "сморих"!  :(
Елем, пар напомена.
1) Због тога што сам у тексту оставио скениране иконе (не би ме чудило да им неко повезивање са иконом празника може затребати) - коначни фајл је био мало преко 1МБ, тако да сам нажалост морао да га поделим на 3 дела, па га ви поново склапајте (Напомена! - обратите пажњу на слике како вам се понашају у тексту током "копи-пасте" процеса!).  :(
2) Због саме карактеристике процеса пребацивања скениране књиге у текст, могуће је да ми се и поред труда на исправци грешака приликом препознавања текста од стране софтвера - провукла нека (неке!) грешка, тако да је препорука да се текст још мало прегледа/прочита.
3) Управо сад читам коментар који је ставио колега Радомир, но ја нисам био сигуран на шта конкретно мисле када траже о Авраму, Мојсију и Давиду (мораће се признати да на страницама и поглављима која носе њихова имена <које је управо истакао колега> многе, ал баш многе! ствари су пропуштене, а и ове су дате штуро), тако да сам ставио више тога (оно што сам мислио да је ипак секундарно - у тексту сам увлачио и смањивао му фонт), тако да ви сами проберите шта ћете избацити и сл.

Толико. Као да сам требао још нешто да напоменем, ал баксуз - блокада!?!  ;D


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 09, 2010, 12:24:21
Ево и трећег дела.
ПС
Које странице сам све убацио у текст имате на почетку 1.дела где сам поред сваког наслова ставио и које су странице узете у обзир.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 09, 2010, 12:51:54
Међутим, поставља се питање колико је сврсисходно приморавати ђаке да бубаче њима неразумљиве дефиниције напамет. Овде имамо читаве пасусе које, руку на срце, ни свршени богослови не успевају да скапирају баш најбоље. Важно је учествовати, није неважно ни ко ће победити, али јако је важно да деца успут нешто и науче. :-\
Апсолутно се слажем! Нажалост, ове године су нам све у последњи моменат јавили, ја тек сад - кад ово основно заврших (да им комплетирам основну литературу) - треба да ишчитам то што смо добили и да видим шта ћемо даље!?   ??? Све у свему да би ово био пун погодак и да и ми то мало боље дорадимо са ђацима, стварно мислим да би нам требало мало више времена. Ал касно је за кукњаву - то нам је што нам је за ову годину - дај да се сналазимо како умемо сада, а даће Бог те ће следеће бити боље!  :)

Уосталом, у пропозицијама стоји: одговори морају бити кратки и јасни. Учесницима или комисији? ;D
;D  ???
Не знам дал да се смејем ил да плачем!?!? Ово ми је највећа мука!? Дају нам овакво градиво, а после хоће краткоћу и јасноћу!?  :o Не знам додуше за остале, ал колеге и ђаци који ме познају у пракси - знају да овај детаљ мени додатно зна бити "жешћа" слаба тачка!  :'(

Што се тиче питања из катихизиса "Бог је жив":
Аврам стр.49-51.
Давид стр.53-54.
Мојсије стр.71-75.
Претпостављам да се ове личности помињу и на другим местима, али питања ће бити формирана на основу одломака који се налазе на наведеним страницама.
Као што већ поменух - на тим страницама је само део приче и то некако исцепкан, тако да ме управо за ове личности збуњивало (с обзиром како је конципирана сама књига као једно тамо-амо авантуристичко упознавање са вером) зашто су се одлучили да их обрађујемо из ове књиге!? (Додуше сећам се кроз маглу да када сам (смо) за пређашње верзије питања правили скрипту, да смо баш са овим личностима имали проблема при одабиру материјала који ћемо да цитирамо и у оној брзини користимо као мустру за препричавање, тако да сам до краја између осталог ђацима копирао одређене странице из "Илустроване Библије за младе"!  ;D )


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Душица Стојковић Март 09, 2010, 11:54:42
Бамби, Бамби, стварно ти хвала. Ништа не морак да копирам сем она три питања из Пена. Само штампам. Радујем се, баш.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: radomir marinkovic Март 09, 2010, 04:43:29
Заправо, једини проблем је у томе што смо се нашли у цајтноту.
Питања ћемо сазнати тек на такмичењу и можемо се надати да ће бити таква да не изискују неко опширније излагање. :-\
Хвала ти пуно!  :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 09, 2010, 09:02:33
Слава Богу!  :)
ПС
Само једно не разумем? -
Ништа не морак да копирам сем она три питања из Пена.
?
Јел то због тога што сам ја каснио са стављањем на форум тог дела књиге, или нисам био нешто јасан, па сам створио утисак да нешто фали? (Наиме сада је све покривено од онога што су нам дали као списак градива.) Или нешто треће?  ;)

Питања ћемо сазнати тек на такмичењу и можемо се надати да ће бити таква да не изискују неко опширније излагање. :-\
Хвала ти пуно!  :)
Драго ми да испаде да је и другима све ово користило  ;) ,а што се тиче питања, ма убеђен сам да је то на папиру тако "кратко и јасно", ал у пракси ће бити свега. Но, надасве мислим да ће по обичају највише тога зависити од личности самих чланова комисије! Када су они сјајни (Богу хвала и нашем координатору - 2-3 године, на нашој општини нађу стварно пријатне и фине људе, те првенствено они својим наступом, коректношћу, љубављу - створе пријатну и опуштену атмосферу и код самих ђака, те то испадне једно надасве фино дружење!) - све остало се већ некако уз молитву фино импровизује на опште задовољство присутних! Ма дај Боже, па ће све то бити лепо!  :) Жао ми само што ове године екипа неће стићи у тој мери да ми се међусобно упозна и сроди током припрема, поготово што сам и ове године добио "медењаке" у екипи! :)  Но, ће смислимо већ нешто!! :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Душица Стојковић Март 10, 2010, 11:24:25
Па ја нисам успела да отворим следеће: Првородни грех, Последице првородног греха и Страдање и васкрсење христово. Све остало је у реду. И без тога је савршено. Не размишљај, брате Бамби. Хвала ти.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: dusko maksimovic Март 11, 2010, 11:44:37
5 бамбија за Бамбија ... :) :) :) Свака част на труду! Ја сам мојим ђацима копирао лекције, али чим си објавио послао сам и ову електронску верзију ... :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 12, 2010, 07:49:11
5 бамбија за Бамбија ... :) :) :)
:) Свака част брате Дуско! - Напокон да се још неко сећа Музичког тобогана, Миње Суботе и његових бамбија!?!  ;D Ја муку мучим кад ми на часу излети па кажем ђацима када дају тачан одговор како су добили 5 или 10 бамбија, а потом већини морам и да објасним шта му то дође!!  ???  ;D


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 12, 2010, 08:02:49
ПС
Друштво драго ми је да вам се свиђа ова моја "маскота" ( - и мене одушевљава мали панда!  :) ) - сад видим: прегледана је 47 пута!?!???  ;D  Е, камо среће да нас се толико и укључи у рад форума!?  :( Ееее... 
Уопште не "капирам" ко стиже толико пута да је прегледа!??   :o  ;D


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 12, 2010, 10:19:10
Једна напомена у вези са књигом "Бог је жив", одн. лекцијама из те књиге "Стварање света" и "Стварање човека" које ђаци треба да спремају.
Видех то и раније, ал било ми глупо да ја преправљам текст књиге, а после заборавих макар да додам фусноту.  :( Наиме, константно се пар пута понавља како Бог ствара свет "из ничега"!? А као што учисмо из догматике (и шире) - то богословски није тачно, с обзиром да логички и философски - то ништа ипак може бити нешто  :),тј. то нешто/ништа ( ;) :) ) онда испаде да сапостоји Богу од вечности, те Он није Творац у апсолутном смислу,...
Стога, мислим да би то требало напоменути и ђацима (да им после не прави можда неко проблем и сл.) - да формулација треба да буде да: Бог ствара свет ни из чега.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: dusko maksimovic Март 13, 2010, 01:50:54
Искрено, и мени је жао што се више људи није ангажовало на овом форуму! Чињеница је да људи посећују форум, али не коментаришу, не размењују мишљења, ставове, теме ... надам се да ће бити бољи одзив ... :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Милош Антонијевић Март 13, 2010, 02:00:19
Биће кад добију наређење... нпр. 10 порука месечно ;D са благословом еп. Атанасија.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 13, 2010, 08:27:12
Биће кад добију наређење... нпр. 10 порука месечно ;D са благословом еп. Атанасија.

"Пу-пу да не урекнемо" што би рек'о наш народ!!!  :o
Милоше мани и шалу на ту страну!  ;) Већ ми се подигла сва (додуше ошишана) коса на глави при помисли на наређења, морања и сл.  ??? (Ово је сада нестандардно коришћење овог смешка - највише је личио на неког са накострешеном косом! ;D)
Ко не увиђа да нам ово може бити од користи, а шта ћу му ја!? Још ми само треба неко ко ће са својим фрустрацијама због морања да ми загушује форум! (А није да га не бих и разумео.)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 16, 2010, 01:50:00
Братијо, и сестринство!   :)
- Зна ли можда неко до када и коме треба да се преда пријава за такмичење са именима чланова екипе (тај образац су нам поставили са пропозицијама за такмичење)?!
Знам да нешто треба да питам, ал вечито заборавим!  :-\  ;D

А друго, још једно питање/предлог.
У пропозицијама стоји да "капитен екипе усмено одговара на питање у име екипе".
То су нам званично усмено говорили и претходних година, међутим у пракси су чланови комисије (бар на такмичењима којима сам ја присуствовао) дозвољавали да одговара онај који је најбоље знао одговор на то питање. Да ли постоји могућност да се то званично промени и ове године?
Сматрам да је помало безвезе према осталима када само један прича, а са друге стране, ако већ неко зна боље неки одговор док он то пренесе вођи екипе (а ту је већ дискутабилно колико ће због времена лепо да му објасни/пренесе), па док капитен то изнесе (онако како је разумео), па ако му још и комисија постави потпитање које овај неће евентуално лепо умети да објасни,... - лако може доћи до губљења у квалитету одговора у односу на то како би одговорио онај који је најбоље савладао то питање, одн. неће се у правом светлу приказати њихово знање и учинак као заједнице у којој "међусобно носе бремена једни другима". (Него ће пре бити на делу подвизавање/"страдање" једнога за добробит свих!  ;D Јесте и то љубав,  ;) али мислим да нам је циљ да се сви уче тој лекцији љубави, па и на овај начин, а не само један!  ;D )
?


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Предраг Ђукнић Март 16, 2010, 09:16:02
Само да се пријавим да сам пажљиво пратио разговор о овој теми, али нисам одлучио да се укључим.
А оно што сам урадио је да сам "скинуо" припремљене одговоре на питања, оштампао уредно и дао ученицима да уче.

Па Бож` помози!

По броју download-овања одговора ми смо у ми смо у доброј предности у односу на друге колеге.
Хвала Бамби!

Нека читају,нека уче,  биће занимљиво такмичење, а после ће им бити криво ако не победе и тако то.
Иовако , моји ученици имају неурозу за тим такмичењима, а ако овде виде да је тимски одговор, па још неки сокић да добију, можда и жу-жу, наполитанке... хм биће им одлично.

Остаће им урезано једно лепо дружење.

Поздрав браћи и сестрама форумашима!Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 17, 2010, 01:53:30
Само да се пријавим да сам пажљиво пратио разговор о овој теми, али нисам одлучио да се укључим.
Свака теби част брате Предраже - ти баш имаш смирења!  ;D  Мени кад јави да је нешто ново постављено на форуму - одмах к'о да сам на иглицама!  :P Но, ајд мани ту "стелт" варијанту - дај да се дружимо (макар овако виртуелно  ;) )!  ;D Шала.

По броју download-овања одговора ми смо у доброј предности у односу на друге колеге.
Ја не бих био баш толико сигуран у то и самоуверен!  :D Наиме, толико сам га одужио са комплетирањем скрипте, да чујем од појединих вероучитеља, да су они скоро читавих недељу дана пре "нас" једноставно ископирали одређене стране из поменутих књига и увелико их поделили ђацима!!  ::) Јаикс!   :o ;DЈа само журим да престигнем те ђаке у учењу - не обраћај пажњу на моје трчкарање!  :P


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Душица Стојковић Март 24, 2010, 12:43:27
Бамби, бре, много си нам помога, то смо већ рекли. Не секирај се за пропозиције. Ма могу се ваљда кориговати у договору са комисијом. Наравно да ће одговарати онај који најбоље зна одговор. Други могу да се љуте ако ћуте, ако ћуте (ето и песма настаде). Ми Вождовчани увек постигнемо консензус, како између себе тако и са комисијом. Не секирај се, брате Астерије.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 28, 2010, 03:45:47
Као прво да честитам екипама које су на својим општинама предводили колеге Предраг Ђукнић, Душко Максимовић и Бранкица Поповић и које су се пласирале на следећи ранг такмичења!  :) (За њих конкретно имам информације.)
Можда не би лоше када би неко ко има резултате по општинама - истакао које школе су се пласирале даље! Када су се већ ђаци потрудили било би лепо да истакнемо и њихов труд!  :) (Можда чак и званично на сајту где и ђаци без шифре могу да сврну, или пак на сајту Православља или сл.?)

А као друго, управо сам на литургији и групном крштењу (Узгред буди речено на које сам ја први и још један-два ђака закаснили јер нисмо имали благе везе да је померен сат!?  >:( А малопре ме и колега Перица завитлава!  ;) - Сад < после завршене читаве приче > ми шаље линкове и обавештења о померању казаљки!??!  :o Шоу програм с њим!  ;D) причао са једним нашим колегом како није никакав проблем не бити први на општини (одн. било који конкретно да се оствари резултат), али малко буде жао  :'(   ( ;) ;D ) кад знаш да нећеш ићи на она већ поменута сјајна наградна путовања!  Током разговора, човек дође на сјајну идеју коју можда не би било згорег поставити "надлежнима" - да ли постоји могућност да се при општинским активима организују такође нека наградна путовања за све учеснике такмичења (ако је баш проблем са бројем школа и ђака на некој општини, рецимо онда без првопласираних којима свакако следује путовање, мада било би лепше и са њима у компет'!?) а да при томе Архиепископија дотира неку суму, док би остатак платили ђаци!? (Рецимо да се преполови цена,... ?)
(Не би мени био проблем као прошле године да ђаке из екипе поведем на путовање са неком црквом ил сл., али ем тамо нема толико баш њихових вршњака, ем је основни проблем, што ми често управо ђаци из екипе не стоје баш најбоље са парама да би платили читаву суму за путовање, па нисмо у прилици да се сви дружимо.  >:( )

Шта ви кажете на ову тему, и да ли неко ко има неког утицаја у Одбору чита ово и да ли "има уши да чује"!?  ;)  ;D

ПС
Ја се ипак с једне стране извињавам унапред због постављања оваквог питања, те наглашавам да је мени симпатична идеја као идеја, али са друге стране немам апсолутно "благе везе" колико је изводљива, тј. да ли је Одбор у могућности да дотира такав један пројекат, или да ли пак постоје неке друге заинтересоване стране (спонзори и сл.) блиске Одбору за дотацију овакве замисли!?!


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: dusko maksimovic Март 29, 2010, 05:56:06
Драге колеге, надам се да ће ово прочитати колеге које буду одређивали лекције за ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ! Имам један практичан предлог, када се одређују лекције да напишете и страну од које до које стране се налази та лекција! Искрено, мислим да нисам једини који је имао недоумицу на којим се странама налази питање о нпр. Давиду, Јовану Крститељу и нека друга питања која су у књизи БОГ ЈЕ ЖИВ јер се иста тема налази на неколико места у књизи!
Приметио сам на општинском такмичењу да је било неспоразума! Нпр. моји ђаци су добили питање: "Шта је Синедрион?" Ја сам им копирао лекцију ВЕЧЕРА НА ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК од 157. до 164. стр.  то јест до поглавља "Саслушавање Исуса", а одговор на питање шта је Синедрион се налази управо у том делу који им ја нисам копирао, јер сам сматрао да је питање до те лекције, а не да укључује и лекцију Саслушавање Исуса! Ето, да не би било убудуће неспоразума и да не би нека школа била оштећена молим да напишете и стране на којима се налазе те лекције!
Што се такмичења тиче, ја сам углавном задовољан, сматрам да је боље када добију лекције, а не издвојена питања. Лекцију бар могу да разумеју, а питање се учи напамет! А и овај начин испитивања је неизвеснији! Такође би похвалио дидактичке игре као део питања и надам се да ће их у будућности бити више! :)


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: perica obradovic Март 29, 2010, 08:17:34
И ја мислим да је то са лекцијама супер, док у вези са дидактичким играма баш и не делим у потпуности мишљење.
Мислим да је код дидактичких у питању више вештина, а не само знање и познавање градива и тематике. Има деце којима су енигматски часописи "основна литература" у животу, па су и спретнији у томе, док има и друге деце која читају "праве" ствари, док им је оно прво "шпанско село". Хоћу да кажем да не мора да значи да се дидактичким играма показује реално знање.

Ово пре свега важи за основне школе, где су оне биле једини садржај на такмичењу. Нека адекватна комбинација може.


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: Бамби Март 30, 2010, 05:27:44
Драге колеге, надам се да ће ово прочитати колеге које буду одређивали лекције за ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ! Имам један практичан предлог, када се одређују лекције да напишете и страну од које до које стране се налази та лекција! Искрено, мислим да нисам једини који је имао недоумицу на којим се странама налази питање о нпр. Давиду, Јовану Крститељу и нека друга питања која су у књизи БОГ ЈЕ ЖИВ јер се иста тема налази на неколико места у књизи!
Приметио сам на општинском такмичењу да је било неспоразума! Нпр. моји ђаци су добили питање: "Шта је Синедрион?" Ја сам им копирао лекцију ВЕЧЕРА НА ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК од 157. до 164. стр.  то јест до поглавља "Саслушавање Исуса", а одговор на питање шта је Синедрион се налази управо у том делу који им ја нисам копирао, јер сам сматрао да је питање до те лекције, а не да укључује и лекцију Саслушавање Исуса! Ето, да не би било убудуће неспоразума и да не би нека школа била оштећена молим да напишете и стране на којима се налазе те лекције!

 >:(
Жао ми је што ово чујем! Али деф.се видело да је првенствено за књигу "Бог је жив" - нејасно одакле докле се треба учити!  :( А што је још горе, ако је збиља (а убеђен сам да си ти то Душко ипак добро прегледао!) тачно да се проблем појавио код те лекције - сад сам проверио (пошто знам када сам правио скрипту да ми је то било млого сумњиво) - у званичном списку питања који је окачен на сајту - само за 2 питања су дате тачно странице, и то за питање о Светој Тројици, и управо о Великом четвртку, за који стоји: "8.   Вечера на Велики четвртак ( стр. 156-158 )"!!??!   >:( ???


Наслов: Одг: Такмичење из веронауке 2010
Порука од: dusko maksimovic Април 01, 2010, 08:30:24
Nisam znao da je u osnovnoj školi bilo organizovano takmičenje na taj način, tj. samo kroz igru. Mada i kroz igru pokazuju znanje! U srednjoj školi su imali pet pitanja iz lekcija i dve didaktičke igre (u jednoj su rešavali osmomerku u kojoj je rešenje jedna reč, pa su trebali da napišu koja reč je suprotna rešenju, a druga igra je bila itekako pokazivanje znanja, trebali su da poređaju hronološki 10 praznika, ali za ovu kalendarsku godinu). Sve u svemu, ja sam zadovoljan, a verujem i ostali! :)
Drago mi je što više nema pitanja koja nauče napamet i na ovaj način je bilo jako teško doći do pobednika, jer većina nauči sve, onda su dobijali pitanja iznenađenja, pa neki budu oštećeni jer dobiju mnogo teže pitanje u odnosu na neku drugu školu, itd ... :)


Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Српски превод: Јован Турањанин