Православни катихета

Основна школа => Ваннаставне активности => Тему започео: radomir marinkovic Март 22, 2010, 09:58:38Наслов: Поклоничко путовање - Студеница, Градац, Ђурђеви Ступови
Порука од: radomir marinkovic Март 22, 2010, 09:58:38
Ученици Веронауке у обиласку српских средњевековних манастира

(http://www.sedmagimnazija.com/images/phocagallery/Studenica/thumbs/phoca_thumb_l_dscn4409.jpg)

У суботу, 20.03.2010. године, око 70 ученика Геодетске школе, Медицинске школе и Седме београдске гимназије, у пратњи својих професора, кренуло је у обилазак српских средњевековних манастира: Студенице, Градца и Ђурђевих Ступова. Путовање је организовао катихета Драган Радојевић, у сарадњи са катихетама Анитом Илић и Радомиром Маринковићем.

(http://www.sedmagimnazija.com/images/phocagallery/Studenica/thumbs/phoca_thumb_l_dscn4400.jpg)

Најпре смо посетили манастир Студеницу код Ушћа на Ибру, задужбину Стефана Немање. Након упознавања са са историјом манастира, архитектуром и студеничким фрескама које се убрајају међу врхунска дела византијске уметности, наставили смо путовање ка манастиру Градац, задужбини краљице Јелене Анжујске. У Градцу су нас дочекали, духовник манастира, отац Виталије, и игуманија манастира, мати Ефимија. Након обиласка манастирске цркве и упознавања са културним и историјским значајем манастира Градац, као и подручјем планине Голија које је 2001. године сврстано у 1. категорију заштите као природно добро од изузетног значаја, приређено је послужење за ученике. Ученици су провели пријатне тренутке у духовним разговорима са мати Ефимијом на чију молбу су узели учешћа у снимању емисије о Васкрсу која ће бити емитована на РТРС-у. У послеподневним сатима, кренули смо ка Ђурђевим Ступовима, задужбини Стефана Немање, једној од најстаријих српских светиња. У Ђурђевим Ступовима примио нас је отац Гаврило који нас је упознао са уметничком и историјском вредношћу овог манастира због чега је, као и манастир Студеница, уписан у листу светске културне баштине под заштитом УНЕСКО-а.

(http://www.sedmagimnazija.com/images/phocagallery/Studenica/thumbs/phoca_thumb_l_dscn4420.jpg)

У Београд смо се вратили у касним вечерњим сатима. Током потовања владала је одлична атмосфера, ученици су се својим домовима вратили задовољни и са жељом да ускоро ораганизујемо још једно слично путовање.

вероучитељ, Радомир Маринковић

галерија фотографија (http://www.sedmagimnazija.com/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=8:2010-03-22-12-04-15&Itemid=5)


Наслов: Одг: Поклоничко путовање - Студеница, Градац, Ђурђеви Ступови
Порука од: Душица Стојковић Март 24, 2010, 12:45:09
Баш вам хвала што сте се јавили  post festum.


Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Српски превод: Јован Турањанин