Православни катихета

Форум катихета => Вруће теме => Тему започео: dusko maksimovic Јануар 27, 2011, 07:57:07Наслов: члан синдиката, да или не?
Порука од: dusko maksimovic Јануар 27, 2011, 07:57:07
Драге колеге, ових дана већина школа у Београду ступа у штрајк, а да би свако од нас ступио у штрајк треба да буде члан синдиката. Јесте ли ви члан и које су добре, а које лоше (ако их има) стране чланства у синдикату?


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: radomir marinkovic Јануар 27, 2011, 08:49:44
Jesam - Sindikat obrazovanja Srbije.

Dobre - mozes da strajkujes, kupis francusku obradu i smrznute pogacice na rate, dete ti dobije paketic od Deda Mraza... Kao predsednik sindikata ne mozes da dobije otkaz.
Lose - odbijaju ti 1% od plate svakog meseca, ciljevi sindikata se ne poklapaju uvek sa tvojim (ili nasim) ciljevima i interesima...

Iskreno, mislim sve najgore o likovima koji predvode sindikate u Srbiji, ali sta ces... bez njih se ne moze.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: vladimir pekic Јануар 27, 2011, 09:01:03
Mislim da bi trebalo da budemo clanovi sindikata, bez obzira na pokvarenost vodja istih. Ako smo u nekom kolektivu, onda i taj aspekt da gledamo.
Sa druge strane, iteresi prosvetnih radnika su i nasi jer so i mi porsvetari.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: nishizawa Јануар 28, 2011, 11:59:58
да би свако од нас ступио у штрајк треба да буде члан синдиката.

Није истина. Свако, по закону, има право на штрајк, без обзира на то да ли је члан синдиката или не, а они који нису чланови синдиката имају право да се прикључе штрајку који организује неки од синдиката.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: dusko maksimovic Јануар 28, 2011, 10:22:45
Рашо, у мојој школи кажу да се за Синдикат од плате одбија мање од 100 дин, не знам одакле ти та информација, али 1% је пуно, па то је 400 дин.

Колега Нишизава, на седници Синдиката био нам је у среду председник Форума београдских гимназија и рекао нам да није препоручљиво да штрајкују они који нису чланови, јер нема ко да стоји иза њих.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: nishizawa Јануар 29, 2011, 01:55:55
Колега Нишизава, на седници Синдиката био нам је у среду председник Форума београдских гимназија и рекао нам да није препоручљиво да штрајкују они који нису чланови, јер нема ко да стоји иза њих.

Хммм... У ком смислу није препоручљиво?

Ако се мисли на то да је мимо синдиката тешко истерати оно за шта се бориш - онда то може и да буде тачно. У сваком другом случају - то може да се схвати као притисак на запослене да се не ступи у штрајк. Уколико је штрајк организован по закону, послодавац никакве мере не може и не сме да предузима против штрајкача, били они чланови синдиката или не. Ту нема потребе да било ко стаје иза некога, будући да (би требало да) иза штрајкача стоји закон.
 


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: jelena petranovic Фебруар 03, 2011, 07:05:44
Sta je francuska obrada?? Ja sam clan cak neka 2-sindikat obrazovanja bg (tako nesto) i sindikat valjda profesora i strucnih saradnika u nastavi(tako nesto), prosto zato sto su mi rekli da je dobro da budem u sindikatu jer on stiti nasa prava i sl;do sada nisam imala, koliko znam, ni koristi a ni stete(osim odbijanja, mislim skoro 200 din,tj.skoro 400 mesecno(nije mi pri ruci onaj isplatni listic da vidim tacno),od plate)od tog clanstva; i kad sam vec kod toga, mogla sam se isclaniti iz jednog,jos koliko sutra (da, da, moja gimnazija je otprilike jedina koja radi (a radi se haoticno))


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: zoran cuckovic Фебруар 08, 2011, 05:03:21
Француска обрада меса, полутке, па их ти припремаш за сушење.... Ако неко није члан синдиката, може по закону да штрајкује, али ако неко из министарства одлучи да дели отказе свима који штрајкују онда немаш правну заштиту. А ових дана се шушкало по Захумској да ће бити отказа, јер поголем је ред за пријем новог наставног особља. Синдикат ће да брани само своје чланове. Тако да ако неко хоће да штрајкује боље да буде члан синдиката, сигурније му је.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: radomir marinkovic Фебруар 08, 2011, 06:15:40
Ja sam se juce isclanio. Banda crvena. >:(


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: perica obradovic Фебруар 08, 2011, 09:08:00
Мени се још од раније најбоље дојмила Унија, а прошле недеље се и учланих. А Павловића сам намирисао одавно да је црвен и смрдљив на лову. За друга министра шта рећи? Срамоти ми презиме...  :-\

Спискови се праве и шаљу 2 пута дневно, ујутру у 8 и у 2 поподне ваљда. Притисак и застрашивање по моделу мрачног црвеног доба.

Иначе, речено ми је незванично да ће ови из Уније да бране и наставнике који нису у синдикату а штрајкују ако затреба, али шта га знаш.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: Душица Стојковић Фебруар 15, 2011, 12:14:46
Нећу да будем члан ..... Била сам штрајкбрејкер. Ако ће онај синдикалац из моје школе да брани достојанство професије онда тешко нама. Пре ћу да верујем Жарку  (мислим на министра)који ме, иначе, подсећа на оног Пера што ради у Контролу лета.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: perica obradovic Фебруар 15, 2011, 12:26:50
http://www.fbg.org.rs/dogovor-nista-se-nismo-dogovorili/

Договор: Ништа се нисмо договорили

Пон, феб 14, 2011

Штрајк тече даље. Надокнаде наставе нема, нема оцењивања, нема седница, нема допунске, нема родитељских састанака. Да ли то зна министар просвете?

На данашњим преговорима три синдиката просвете и два министра најубедљивији и најшармантнији је био министар просвете, који је сматрао да је најпримереније рећи следеће: “Дајте, па замрзните штрајк до априла, тада ће бити пара у буџету.”

Унија СПРС је небројено пута упозоравала да Министарство просвете не зна да управља образовањем, па оваква изјава првог човека образовања и не чуди. То је онај исти министар коме је половина школа у штрајку, а он ‘ладно даје изјаву “да је настава у 98,5% школа нормализована”. То је онај исти министар који сматра “да је држава победила” и који објављује “да је штрајк завршен и да ђаци треба да крену у школу”. То је онај исти министар који је јуче изјавио “да се види крај штрајка просветара”.

Данашњи неуспели преговори поново показују да министри још увек мисле да ће ТВ-триковима успети да реше овај проблем у образовању. Министарка финансија је питала председника Уније СПРС Леонарда Ердељија да ли ће он заиста успети да убеди ММФ да има пара у буџету. На то је добио одговор да пара нема јер је Министарство просвете у протеклих 10 година примило у систем 15 хиљада нових запослених, без потребе и, по правилу, преко везе. “Па много вас има! “Па побите нас пола!”

У међувремену, Унији СПРС је приступило 109 нових школа, махом из Синдиката образовања Србије. Председник Уније СПРС предложио је да се на будуће преговоре не позива СОС, који је, потписивањем пропалог Протокола, извршио синдикално самоубиство.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: dusko maksimovic Март 21, 2011, 10:39:13
Колеге, шта се дешава у вашим школама по питању штрајка од како су нам смањили плате?
Код мене је неколико колега тражило да звони на 45 мин, а већина ради 30 минута. Данас су нам се ђаци побунили, јер им не одговарају одмори после сваког часа од 20 минута, изашли су из школе. Успели смо да их вратимо у учионице, одржали смо ванредну седницу Ђачког парламента на којој су написали молбу и петицију упућену директорки и Наставничком већу да се договоримо шта ћемо и како ћемо даље, тачније, тражили су да будемо јединствени, или сви 30 минута, или сви 45 минута!
 Ето, ако ми нисмо способни да будемо јединствени, можда нам ђаци реше проблем! :)
Видећемо шта ће бити даље!


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: zoran djenovic Март 27, 2011, 08:01:42
Нисам члан синдиката. Нисам се потписао за штрајк.
Школа је мала и сви су у једном - не знам тачно ком синдикату.
Штрајкују по 30 минута од почетка фебруара.

И мени су умањили плату. Многи су ме попреко гледали мислећи да ја добијам (неумањену) плату од цркве.

У петак 25. марта ишли су сви на митинг. Директорка их подржава у протестима.
Ја сам тог дана седео у празној школи са још двоје старијих наставника.

Молим се да се ово лудило што пре заврши!  :(Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: perica obradovic Март 27, 2011, 08:04:46
Колега, да ли си ти добио поруку од патријарха и владике Атанасија?


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: zoran djenovic Март 27, 2011, 08:12:40
Не знам на шта мислиш? Не сећам се неке посебне поруке од Патријарха или владике Атанасија.

У уторак, 22. марта, имали смо актив. Отац Оливер Суботић нам је пренео нешто као поруку - да видимо ако можемо да будемо солидарни и томе слично. Нејасно. У четвртак сам одлучио да не идем даље са њима ( митинг и сл.) а лично нисам ни од почетка.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: radomir marinkovic Март 27, 2011, 08:56:42
Poruka vladike je bila jasna - budite solidarni! Ne cudim se sto su te popreko gledali...


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: dusko maksimovic Март 27, 2011, 09:00:31
Лично, ја мислим да треба да будемо са већином, тј. управо то што нам је и владика препоручио, да будемо солидарни! Тога се придржавам у мојој школи, па где стигнемо?!?!?! Како већини, тако и мени!


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: zoran djenovic Март 27, 2011, 09:17:48
Молим вас колеге да разумете. Радим већ два месеца заједно са свима у школи по 30 минута јер је тако велика већина њих одлучила. И нисам хтео да тражим да сам радим 45 минута. И даље ћу радити како они одлуче. И зато ми је умањена плата као и свима другима. Када су то чули било им је лакше и све лепо функционише. Какве њима глупости колају по глави - Бог зна.
Ако од сутра не буде наставе то неће бити са мојом вољом. Отићићу у школу и седети своје радно време (скраћено).
Али не желим да идем на улицу ни из солидарности. Добили смо решење из Патријаршије и благослов владике да у школи радимо а не да идемо на улицу.
Нема те силе која може да ме натера да се тотално солидаришем са колегама који су (понеки) безбожници, адвентисти, антитеисти, самоуправљачки комунисти и сл.
Молим вас да полако ово прочитате. Не бих желео да се овде на нашем форуму води дијалог као тренутно на Б-92!


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: perica obradovic Март 27, 2011, 09:32:44
Црква је одувек била са народом, свима све.

Колега Ђеновићу, као што је Радомир већ рекао, порука од патријарха и владике је била потпуна јасна. Ништа нам није наређено, али је саветовано/благословено да будемо уз колеге. Чисто сумњам да не разумеш. Такође, благослов је свим катихетама да имају добар углед међу колегама и однос са њима, пошто од тога зависи статус и успех веронауке у свакој појединачној школи. Уколико неко глуми зилота у свом колективу, такав треба да стави 2, а не један прст на чело.

Душко је верно описао и мој став.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: zoran djenovic Март 27, 2011, 10:00:22
Црква је одувек била са народом, свима све.

Колега Ђеновићу, као што је Радомир већ рекао, порука од патријарха и владике је била потпуна јасна. Ништа нам није наређено, али је саветовано/благословено да будемо уз колеге. Чисто сумњам да не разумеш. Такође, благослов је свим катихетама да имају добар углед међу колегама и однос са њима, пошто од тога зависи статус и успех веронауке у свакој појединачној школи. Уколико неко глуми зилота у свом колективу, такав треба да стави 2, а не један прст на чело.

Душко је верно описао и мој став.

Црква је одувек била са напаћеним народом а не са размаженим самоуправљачима!

Као што сам вам објаснио - и био сам, и јесам, до неке мере, са колегама. И могу слободно да кажем да имам добар углед међу њима. Поједини нису знали ко нама вероучитељима даје плату али када су разумели - још ме више поштују. А важно ми је поштовање и од помоћног особља - теткица, домара и др - а поготову од деце.

С обзиром да сада већ ствараш слику да "глумим зилота" ставио сам три прста на чело и предлажем да завршимо дискусију јер ће вероватно довести до још неких неспоразума.

Поздрав свима!  8)


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: vladimir pekic Март 29, 2011, 09:51:58
Ако је школа пуна самоуправљача, а она је слика државе и њеног уређења; онда је и држава самоуправљака, а са њима што да се ватамо у коло. Па тиме и веронаука што да буде у школама!!!
Те приче нећеш са самоуправљачима су превазиђене. Гомила људи у овој земљи јесте онеправдована по сваком могућем критеријуму. Па и просветни радници. Не треба да изигравамо Чегеваре али да се правимо да немамо ништа са тим, е то је већ забијање главе у песак.
И како то да гомила побожних људи, неправду према другима доживљава као да се њих то не тиче нити их дотиче,али ако се њима случајно деси да претрпе неправду, спремни су за све.

П.С. Овај последњи пасус нема везе са тобом Зоране. Није упућен теби, већ опште запажање.


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: radomir marinkovic Април 11, 2011, 08:52:02
(http://img718.imageshack.us/img718/7843/20880418671777294561541.jpg)


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: dusko maksimovic Април 16, 2011, 09:42:24
Ееее, да ... ко се задњи смеје, најслађе се смеје ... :)


Наслов: Одг: члан синдиката, да или не?
Порука од: Душица Стојковић Април 21, 2011, 09:23:40
(http://img718.imageshack.us/img718/7843/20880418671777294561541.jpg)

 И дефинитивно: ''Перо ради у контролу лета.''


Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Српски превод: Јован Турањанин