Православни катихета
Септембар 22, 2019, 12:40:53 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије
Вести: За повратак на сајт катихета кликните овде.
 
   Почетна   Помоћ Претрага Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 10
 21 
 послато: Март 22, 2013, 09:07:16  
Започео radomir marinkovic - Последња порука dusko maksimovic
Und weiter...

Четврта година од 4. до 18. методске јединице - волео би да видим, онако, искрено, колико нас би реализовало ове методске јединице на часовима верске наставе као изборног предмета са описним оценама ... искрено, овде је превише философије, ... превише ...

 22 
 послато: Март 22, 2013, 08:25:06  
Започео radomir marinkovic - Последња порука dusko maksimovic
Трећа година је превише детаљна, чини ми се да у свакој теми могу да се скрате лекције, две или понегде три у једној ... они су већ трећа година, још нигде нема ниједне дебате, теме која би била актуелна, ...

 23 
 послато: Март 22, 2013, 08:17:15  
Започео radomir marinkovic - Последња порука dusko maksimovic
Што се друге године тиче, методске јединице од 2. до 15. су преопширне, то може да се скрати на пар часова ... што се тиче теме "Страдална седмица" такође сматрам да је преопширна и да се може скратити ... остало је по мени, све у реду ... верујем да ће и друге колеге имати неке предлоге методских јединица, па се могу убацити у овај Стеванов план, тамо где би се нека тема скратила ....

 24 
 послато: Март 22, 2013, 07:55:00  
Започео radomir marinkovic - Последња порука dusko maksimovic
Ево Стевановог плана. Методске јединице.

Што се тиче прве године Стевановог плана, слажем се са предлогом методских јединица, али тему "У почетку" би пребацио за неку старију годину, никако са првом годином о философији, а теме "У Ханану" и "Успон и пад Израеловог царства" су превише детаљне, по мени треба их скратити;
- недостаје бар један час општих појмова - шта је Црква? Вера? Атеизам? Личност?  ...
- тема "Увод у Свето Писмо Старога завета, уместо 4. часа колико је Стеван предвидео може да се скрати на један или два часа ... РАДУЈЕ МЕ ДА СУ ДОСАДАШЊИ ПРЕДЛОЗИ око 50% ИСТИ

 25 
 послато: Март 22, 2013, 05:52:59  
Започео radomir marinkovic - Последња порука Предраг Ђукнић
Последња два разреда!

Један обрађује догматске теме и Историју религије, а други Етику.
Мислим да није добро обрађена догамтика, а реално ми немамо ни места да у 4. средње обрадимо догматику, историју религије(а) и етику. Мислим да би то могли да исправимо тако што би у ранијим разредима у темама из Библијске историје и историје Цркве, обрађивали историју догмата.
Посебно историја Васељенских сабора у том е може да помогне - јесери, апологетика, Св. оци, Ороси православног исповедања вере итд смислено могу да изложе освновне догмате Цркве.

Етичке теме ми се допадају, као да све што је битно обрађују.

Још једном хвала Ани и Новаку на идеји и труду око превода грчког плана и програма!
Ево изволите, драге колеге па анализирајте и ви!


 26 
 послато: Март 22, 2013, 05:27:43  
Започео radomir marinkovic - Последња порука Предраг Ђукнић
Ево још два први би по узрасту био као наш 1. разред средње, а њихова 3. година учења.
Ради се о Историји Цркве која почиње од Педесетнице и надовезује се на 2. годину учења тј. Нови Завет.
Избор тема је солидан, превише се у главама 4, 5 и 6 говори о ЗАпадном Хришћанству и историји Протестаната као и о екуменизму. Могуће је смањити број часова на ове теме.
Сигурно за наше потребе треба убацити теме из историје СПЦ и Хришћанства на нашим просторима од Римске империје до Кирила и Методија, Историју СПЦ Архиепископије, Пећке Патријаршије, Цркве под турском влашћу, Уједињења, 2. Св рата, Цркве под комунизмом и СПЦ данас. Такође темама о идентитету којих нема ни у једном предмету у школи - Црква и нација у српском искуству; Косовски Завет, Светосавље...

Други документ је Литургика.
Веома ми се допада избор тема. Ту су основе Богослужења, Литургије, Светотајинског богословља и основних појмова црквене уметности..

Ако желимо све да уклопимо у наш план и програм онда би имали проблем са бројем часова.
У том случају морсли би да спајамо теме из Историје Цркве са темама из Литургике - тј ова два плана у додатку да саставимо у један.


 27 
 послато: Март 22, 2013, 05:00:50  
Започео radomir marinkovic - Последња порука Предраг Ђукнић
Захваљујући колеги Новаку Бојанићу и његовој супрузи Ани иамо превод тема православне веронауке у Грчкој.
Шаљем у првој поруци два документа. То је превод, како ми се чини, наслова у уџбенику веронауке. Може се по садржају из уџбеника видети и назив тема које су постављене планом и програмом, ако се изузму карте и додатни и изворни текстови.
Овде је садржај за 7. и 8. разред, што је, како Новак каже, највероватније узраст нашег 1. и 2. разреда средње.
Лично мислим да се уклапа у досадашње наше заједничко размишљање да се у првом разреду обрађује Стари, а у другом Нови Завет - дакле Библијска историја.
И у Стевановом, Радомировом, а и у још неким предлозима је такође тако.
До сада сам се двоумио да ли да целокупна Библијска историја буде у 1 разреду, у 2. историја Цркве, 3. Катихизис - догматика и литургика, 4. етика
 

 28 
 послато: Март 22, 2013, 11:37:46  
Започео radomir marinkovic - Последња порука vladimir pekic
Evo i moje verzije programa koji je pravio Stevan. Ja sam tu malo izmenio ponesto, prilagodio mojim djacima (ek. skola). Ovo je samo grub nacrt met. jedinica. Potrudicu se sutra popodne da napisem i za 3. i 4. razred i da navedem glavne ciljeve ovakvog PiP-a.
Gledajuci ove nast. jed. ja nisam zadovoljan kako sam osmnislio, i menjao bih vec sada nesto, tako da vi, braco i sestre samo udrite!!!

Potrudicu se da napisem u dofgedno vreme rayradu svake nas. jedinice. SA svim mogucim aspektima iz koje mogu da se sagledaju i predstave, a koje opet ja mogu da vidim. To, pak, nije mnogo niti preterano siroko.

 29 
 послато: Март 22, 2013, 09:48:49  
Започео radomir marinkovic - Последња порука vladimir pekic
Ово је од Веље Мартиновића. Свашта ћете овде наћи. Најпре, имате питања за ванредне која исто тако могу да послуже као пример.

 30 
 послато: Март 22, 2013, 09:46:19  
Започео radomir marinkovic - Последња порука vladimir pekic
Und weiter...

Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 10
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!