Православни катихета
Децембар 12, 2019, 05:24:31 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије
Вести: За повратак на сајт катихета кликните овде.
 
   Почетна   Помоћ Претрага Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3
  Штампај  
Аутор Тема: Такмичење из веронауке 2010  (Прочитано 34158 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #15 послато: Март 07, 2010, 11:41:43 »

Богу хвала! Ево сад ће - ако Бог да! - до ујутру или сутра увече и последњи део. - Канда улетех у нешто што нисам очекивао да ће ићи тако споро, тј. да има баш толико посла око тога.  Молим?
Јаикс!  Зеленко
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
radomir marinkovic
Глобални Модератор
Старији катихета
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 185WWW
« Одговор #16 послато: Март 08, 2010, 12:59:42 »

Мислим да ће ђацима највећи проблем представљати питање Апостолског прејемства. Предлажем да уместо текста из Речника ђацима предложимо овакав одговор:

Шта је апостолско прејемство?

АПОСТОЛСКО ПРЕЈЕМСТВО (лат. successio - прејемство, наследство, слеђење, праћење):
Прејемством се означава прелазак, пренос права с једног носиоца на другог, односно наслеђивање. У том смислу, појам апостолског прејемства се често тумачи као одређено право или власт коју су апостоли пренели на епископе, а ови на своје наследнике итд.
Кроз апостолско прејемство Црква оправдава свој континуитет и верност апостолском предању. Ипак, када говоримо апостолском прејемству, не смемо имати у виду само вертикалну линију непрекинутог историјског континуитета Цркве, у смислу непрекинутог ланаца рукоположења или преношења истина вере које смо наследили. Оно је, пре свега, израз континуитета живота Цркве као заједнице која партиципира у Царству Божијем.
Апостолско прејемство представља прејемство (наслеђе) свих оних елемената који сачињавају живот Цркве. Све црквене службе су међузависне и, као продужетак и икона Христове службе, тичу се природе Цркве као иконе Царства Божијег. Њихова улога је у конституисању Цркве као есхатолошке заједнице, заједнице Будућег Века. Заједница кроз епископа остварује везу како са првоапостолском заједницом, тако и са есхатолошком. Црквена заједница на челу са епископом има посебну улогу у остварењу и очувању апостолског континуитета. Оно се зато не тиче само епископа, већ и свих осталих служби укључујићи и лаичку, јер све оне заједно представљају елементе без којих Црква престаје да бива икона Будућег Века.
Прејемство, дакле, подразумева апостолски континуитет у целини: континуитет апостолске вере, Црквених служби, Светих Тајни, Крштења, Евхаристије, заједнице, јединства међу Помесним Црквама и свега онога што сачињава живот Цркве.
Сачувана
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #17 послато: Март 08, 2010, 09:20:05 »

Само једно мало размишљање "наглас".
Предлажем да уместо текста из Речника ђацима предложимо овакав одговор
Брате, мислим да ту требамо бити јако обазриви (тј. код принципа да ми дајемо ђацима замене за понуђене одговоре/лекције) - јер можемо доћи у позицију да у најбољој намери направимо проблем ђацима на самом такмичењу. Ако су већ рекли да је дата литература меродавна тј. да ће на основу ње вредновати одговоре (без обзира колико сам први увиђам неке конфузне или неприлагођене делове <погледајте само у књизи "Бог је жив" како су дати делови о Авраму, Мојсију и Давиду!? - муку мучим док их саберем све на једно место>) само њу треба да покушавамо да им "сажвачемо" (причам уопштено о принципу давања наших верзија одговора - не стижем да прегледам у ком смислу се твој понуђен одговор разликује од Бријиног!), јер и сами знамо како аутори у богословљу умеју да имају "варијације на тему" (па тим пре и ми можемо ако нисмо обазриви да упаднемо у сличну опасност), а друго када је дата нека дужа лекција/одговор - треба бити понекад стварно "прозорљив" па знати шта од понуђеног могу да питају (ајд' на општинском и претпостављам да ће се држати основнијих неких питања, али на градском и даље, ко зна шта могу извући као питање!?).
Да ме не схватиш погрешно! - деф. би нам свима била испомоћ да се неки одговори мало прилагоде у некој скриптици (те у том смислу све ово се и не односи на сам твој понуђен одговор на ту тему!), но због ђака то би требало урадити држећи се датог извора. Чисто моје неко мишљење, одн. позив на опрезност, управо јер сам прошле године искусио шта значи када ђаке ти сам због свог неког пропуста "испалиш"! Не дај вам га Боже тог искуства!!  Љутко  Нико ти од ђака то не пребацује (Ни под разно!! Преслатки су и воле те неизмерно!), ал кад видиш њих колико су се трудили и дали свој максимум, а ти их "испалио" - срце ти се цепа!  Љутко Не кажем да ми је стало до "најбољег могућег резултата" (Баш ме брига за сам резултат - ја мојима кажем да ми је важно да се држе као екипа и да свако због екипе колико је у прилици да свој максимум <Сви за једног - један за све!  Смешко - Прича о заједници на делу!>,а сам резултат не зависи од нас те и није битан.), већ да не волим да ја будем разлог због кога ће имати проблема.  Тужан
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
radomir marinkovic
Глобални Модератор
Старији катихета
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 185WWW
« Одговор #18 послато: Март 09, 2010, 12:04:15 »

Наравно, ово је само предлог. Међутим, поставља се питање колико је сврсисходно приморавати ђаке да бубаче њима неразумљиве дефиниције напамет. Овде имамо читаве пасусе које, руку на срце, ни свршени богослови не успевају да скапирају баш најбоље. Важно је учествовати, није неважно ни ко ће победити, али јако је важно да деца успут нешто и науче. Неодлучан
Мислим да би сасвим задовољавајући одговор на ово питање би могао да гласи: Под Апостолским прејемством се подразумева апостолски континуитет у целини: континуитет апостолске вере, Црквених служби, Светих Тајни, Крштења, Евхаристије, заједнице, јединства међу Помесним Црквама и свега онога што сачињава живот Цркве.
Све преко тога је сувишно. Уосталом, у пропозицијама стоји: одговори морају бити кратки и јасни. Учесницима или комисији? Зеленко
Што се тиче питања из катихизиса "Бог је жив":
Аврам стр.49-51.
Давид стр.53-54.
Мојсије стр.71-75.
Претпостављам да се ове личности помињу и на другим местима, али питања ће бити формирана на основу одломака који се налазе на наведеним страницама.
Сачувана
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #19 послато: Март 09, 2010, 12:21:42 »

Коначно - "тазе од чика Лазе"!  Cheesy
Не замерите - ово се отегло преко сваке мере! И ја се више "сморих"!  Тужан
Елем, пар напомена.
1) Због тога што сам у тексту оставио скениране иконе (не би ме чудило да им неко повезивање са иконом празника може затребати) - коначни фајл је био мало преко 1МБ, тако да сам нажалост морао да га поделим на 3 дела, па га ви поново склапајте (Напомена! - обратите пажњу на слике како вам се понашају у тексту током "копи-пасте" процеса!).  Тужан
2) Због саме карактеристике процеса пребацивања скениране књиге у текст, могуће је да ми се и поред труда на исправци грешака приликом препознавања текста од стране софтвера - провукла нека (неке!) грешка, тако да је препорука да се текст још мало прегледа/прочита.
3) Управо сад читам коментар који је ставио колега Радомир, но ја нисам био сигуран на шта конкретно мисле када траже о Авраму, Мојсију и Давиду (мораће се признати да на страницама и поглављима која носе њихова имена <које је управо истакао колега> многе, ал баш многе! ствари су пропуштене, а и ове су дате штуро), тако да сам ставио више тога (оно што сам мислио да је ипак секундарно - у тексту сам увлачио и смањивао му фонт), тако да ви сами проберите шта ћете избацити и сл.

Толико. Као да сам требао још нешто да напоменем, ал баксуз - блокада!?!  Зеленко
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #20 послато: Март 09, 2010, 12:24:21 »

Ево и трећег дела.
ПС
Које странице сам све убацио у текст имате на почетку 1.дела где сам поред сваког наслова ставио и које су странице узете у обзир.
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #21 послато: Март 09, 2010, 12:51:54 »

Међутим, поставља се питање колико је сврсисходно приморавати ђаке да бубаче њима неразумљиве дефиниције напамет. Овде имамо читаве пасусе које, руку на срце, ни свршени богослови не успевају да скапирају баш најбоље. Важно је учествовати, није неважно ни ко ће победити, али јако је важно да деца успут нешто и науче. Неодлучан
Апсолутно се слажем! Нажалост, ове године су нам све у последњи моменат јавили, ја тек сад - кад ово основно заврших (да им комплетирам основну литературу) - треба да ишчитам то што смо добили и да видим шта ћемо даље!?   Молим? Све у свему да би ово био пун погодак и да и ми то мало боље дорадимо са ђацима, стварно мислим да би нам требало мало више времена. Ал касно је за кукњаву - то нам је што нам је за ову годину - дај да се сналазимо како умемо сада, а даће Бог те ће следеће бити боље!  Смешко

Уосталом, у пропозицијама стоји: одговори морају бити кратки и јасни. Учесницима или комисији? Зеленко
Зеленко  Молим?
Не знам дал да се смејем ил да плачем!?!? Ово ми је највећа мука!? Дају нам овакво градиво, а после хоће краткоћу и јасноћу!?  Шокиран Не знам додуше за остале, ал колеге и ђаци који ме познају у пракси - знају да овај детаљ мени додатно зна бити "жешћа" слаба тачка!  Плачко

Што се тиче питања из катихизиса "Бог је жив":
Аврам стр.49-51.
Давид стр.53-54.
Мојсије стр.71-75.
Претпостављам да се ове личности помињу и на другим местима, али питања ће бити формирана на основу одломака који се налазе на наведеним страницама.
Као што већ поменух - на тим страницама је само део приче и то некако исцепкан, тако да ме управо за ове личности збуњивало (с обзиром како је конципирана сама књига као једно тамо-амо авантуристичко упознавање са вером) зашто су се одлучили да их обрађујемо из ове књиге!? (Додуше сећам се кроз маглу да када сам (смо) за пређашње верзије питања правили скрипту, да смо баш са овим личностима имали проблема при одабиру материјала који ћемо да цитирамо и у оној брзини користимо као мустру за препричавање, тако да сам до краја између осталог ђацима копирао одређене странице из "Илустроване Библије за младе"!  Зеленко )
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
Душица Стојковић
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Поруке: 51


« Одговор #22 послато: Март 09, 2010, 11:54:42 »

Бамби, Бамби, стварно ти хвала. Ништа не морак да копирам сем она три питања из Пена. Само штампам. Радујем се, баш.
Сачувана
radomir marinkovic
Глобални Модератор
Старији катихета
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 185WWW
« Одговор #23 послато: Март 09, 2010, 04:43:29 »

Заправо, једини проблем је у томе што смо се нашли у цајтноту.
Питања ћемо сазнати тек на такмичењу и можемо се надати да ће бити таква да не изискују неко опширније излагање. Неодлучан
Хвала ти пуно!  Смешко
Сачувана
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #24 послато: Март 09, 2010, 09:02:33 »

Слава Богу!  Смешко
ПС
Само једно не разумем? -
Ништа не морак да копирам сем она три питања из Пена.
?
Јел то због тога што сам ја каснио са стављањем на форум тог дела књиге, или нисам био нешто јасан, па сам створио утисак да нешто фали? (Наиме сада је све покривено од онога што су нам дали као списак градива.) Или нешто треће?  Намигивање

Питања ћемо сазнати тек на такмичењу и можемо се надати да ће бити таква да не изискују неко опширније излагање. Неодлучан
Хвала ти пуно!  Смешко
Драго ми да испаде да је и другима све ово користило  Намигивање ,а што се тиче питања, ма убеђен сам да је то на папиру тако "кратко и јасно", ал у пракси ће бити свега. Но, надасве мислим да ће по обичају највише тога зависити од личности самих чланова комисије! Када су они сјајни (Богу хвала и нашем координатору - 2-3 године, на нашој општини нађу стварно пријатне и фине људе, те првенствено они својим наступом, коректношћу, љубављу - створе пријатну и опуштену атмосферу и код самих ђака, те то испадне једно надасве фино дружење!) - све остало се већ некако уз молитву фино импровизује на опште задовољство присутних! Ма дај Боже, па ће све то бити лепо!  Смешко Жао ми само што ове године екипа неће стићи у тој мери да ми се међусобно упозна и сроди током припрема, поготово што сам и ове године добио "медењаке" у екипи! Смешко  Но, ће смислимо већ нешто!! Смешко
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
Душица Стојковић
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Поруке: 51


« Одговор #25 послато: Март 10, 2010, 11:24:25 »

Па ја нисам успела да отворим следеће: Првородни грех, Последице првородног греха и Страдање и васкрсење христово. Све остало је у реду. И без тога је савршено. Не размишљај, брате Бамби. Хвала ти.
Сачувана
dusko maksimovic
Старији катихета
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 117


« Одговор #26 послато: Март 11, 2010, 11:44:37 »

5 бамбија за Бамбија ... Смешко Смешко Смешко Свака част на труду! Ја сам мојим ђацима копирао лекције, али чим си објавио послао сам и ову електронску верзију ... Смешко
Сачувана
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #27 послато: Март 12, 2010, 07:49:11 »

5 бамбија за Бамбија ... Смешко Смешко Смешко
Смешко Свака част брате Дуско! - Напокон да се још неко сећа Музичког тобогана, Миње Суботе и његових бамбија!?!  Зеленко Ја муку мучим кад ми на часу излети па кажем ђацима када дају тачан одговор како су добили 5 или 10 бамбија, а потом већини морам и да објасним шта му то дође!!  Молим?  Зеленко
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #28 послато: Март 12, 2010, 08:02:49 »

ПС
Друштво драго ми је да вам се свиђа ова моја "маскота" ( - и мене одушевљава мали панда!  Смешко ) - сад видим: прегледана је 47 пута!?!???  Зеленко  Е, камо среће да нас се толико и укључи у рад форума!?  Тужан Ееее... 
Уопште не "капирам" ко стиже толико пута да је прегледа!??   Шокиран  Зеленко
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
Бамби
Катихета
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 69« Одговор #29 послато: Март 12, 2010, 10:19:10 »

Једна напомена у вези са књигом "Бог је жив", одн. лекцијама из те књиге "Стварање света" и "Стварање човека" које ђаци треба да спремају.
Видех то и раније, ал било ми глупо да ја преправљам текст књиге, а после заборавих макар да додам фусноту.  Тужан Наиме, константно се пар пута понавља како Бог ствара свет "из ничега"!? А као што учисмо из догматике (и шире) - то богословски није тачно, с обзиром да логички и философски - то ништа ипак може бити нешто  Смешко,тј. то нешто/ништа ( Намигивање Смешко ) онда испаде да сапостоји Богу од вечности, те Он није Творац у апсолутном смислу,...
Стога, мислим да би то требало напоменути и ђацима (да им после не прави можда неко проблем и сл.) - да формулација треба да буде да: Бог ствара свет ни из чега.
Сачувана

„Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем.“ 
                                                                                                                     - Мирослав Мика Антић
Странице: 1 [2] 3
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!